Vitamín D, BCAA a glukosamin – co byste o nich měli vědět?

Vitamin D je spojován se sluncem z nějakého důvodu. Tvoří se, když jsme na slunci, takže pobyt venku je jedním ze způsobů, jak zvýšit jeho hladinu v našem těle. Je však také důležité, co jíme. Vitamin D se výrazně liší od jakéhokoli jiného vitaminu.

Především je to hormon a v těle funguje zcela specifickým způsobem, ovlivňuje mnoho procesů, zlepšuje činnost jednotlivých systémů v lidském těle. Nejdůležitější však je, že bez vitamínu D je nemožné, aby naše tělo správně fungovalo. Přitom tento vitamín je svým výskytem poměrně vzácný, a proto se velmi často potýkáme s jeho nedostatkem.

Pokud si tedy chceme udržet zdraví, měli bychom vědět, jaké produkty obsahují vitamín D, a v případě potřeby jej užívat ve formě doplňků. Tento vitamín najdete ve vejcích, švýcarském sýru, rybách (tuňák, makrela, sardinky a losos a především mečoun).

Co je BCAA?

BCAA je doplněk stravy skládající se z větvených aminokyselin. Jejich molekulární struktura se od ostatních liší tím, že nejsou lineární, ale rozvětvené, což jim dává specifické vlastnosti. BCAA se skládá ze skupiny aminokyselin, které zahrnují leucin, isoleucin a valin.

Aminokyseliny nacházející se v BCAA si naše tělo není schopno vyrobit samo, pouze pomocí vhodných živin nebo pomocí doplňků stravy právě jako jsou BCAA. BCAA jsou úžasným pomocníkem při budování svalů u sportovců, protože obsažené aminokyseliny budují bílkoviny, které nejsou metabolizovány v játrech a především ve svalové tkáni.

BCAA můžeme koupit v mnoha internetových i stacionárních obchodech, jejich ceny se pohybují od desítek zlotých až po několik stovek zlotých v závislosti na ingrediencích. Na našem trhu je opravdu velký výběr výrobců a každý si vybere tu správnou chuť takového doplňku.

Glukosamin – řešení na bolesti svalů a kloubů

Trápí vás bolesti kloubů při cvičení v posilovně? Pokud ano, máme pro vás perfektní řešení. Je to glukosamin – tajemně znějící látka, která vám usnadní každodenní cvičení. Co je glukosamin?

Jde o aminocukr, který je jedním ze stavebních kamenů našich kloubů a kostí. Přirozeně se nachází v našem těle, ale intenzivní cvičení v posilovně může snížit hladinu glukosaminu. Pokud tedy pociťujete bolesti v oblasti kloubů, sáhněte po doplňcích stravy s obsahem této látky. Pokud jste fanouškem mořských plodů, můžete do svého jídelníčku zařadit i měkkýše – obsahují velké množství této látky.

Nicméně stojí za to být opatrný a neužívat příliš mnoho glukosaminu. Jeho nadbytek může vést k nepříjemným následkům na straně trávicího systému (jako je průjem, plynatost, zvracení). Glukosamin je tedy velmi užitečný cukr a hraje v našem těle důležitou roli – proto stojí za to zajistit, aby jeho hladina byla přiměřená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Previous post Školení všeobecného rozvoje – co byste si neměli zapamatovat?
Next post Beta karoten – jeho vlastnosti a další